कोबीची भजी

साहित्य:
  • ३ वाट्या बारीक चिरलेला कोबी 
  • २ वाट्या चणाडाळीचे पीठ 
  • १ टीस्पून लाल तिखट 
  • १/४ टीस्पून हळद 
  • १ टीस्पून ओवा 
  • १/४ वाटी बारीक चिरलेली कोथिंबीर 
  • चिमुटभर हिंग 
  • मीठ चवीनुसार 
  • १-२ हिरव्या मिरच्यांचे तुकडे (ऐच्छिक)
  • तळण्यासाठी तेल 
कृती:

१) एका भांड्यात चिरलेला कोबी, लाल तिखट, हळद, हिंग, ओवा, बारीक चिरलेली कोथिंबीर व आवडत असल्यास हिरव्या मिरच्यांचे तुकडे घालून मिश्रण सारखे करून घ्या. त्यात आवश्यकतेनुसार चणाडाळीचे पीठ व चवीनुसार मीठ घालून भजी करण्यासाठी पीठ भिजवतो तसे पीठ भिजवून घ्या.

२) एका कढईत तेल तापत ठेवा. तेल तापल्यावर त्यातील १-२ चमचे गरम तेलाचे मोहन पीठात घाला किंवा चिमुटभर खायचा सोडा घालू शकता.

३) गरम तेलात एका चमच्याने ५-६ भजी सोडा व सोनेरी रंगावर तळून साॅस, कैरीचे लोणचं किंवा चटणीबरोबर सर्व्ह करा.

Recipe in English 


Ingredients:

  • 3 bowl finely chopped cabbage 
  • 2 bowl gram flour (Besan)
  • 1 tsp Red chili powder 
  • 1/4 tsp turmeric powder 
  • 1/2 tsp Ajwain 
  • a pinch of asafoetida 
  • 1/2 bowl finely chopped coriander 
  • 1-2 finely chopped green chilies
  • Salt as per taste 
  • Oil fry frying pakoda

Method:

1) In a large bowl or vessel add finely chopped cabbage, red chili powder, turmeric powder, ajwain, asafoetida, finely chopped Coriander, finely chopped green chillies & salt as per taste. Mix it well. Now add gram flour ( besan) & some water to make the batter. Batter should not be thin but of medium thick consistency. Now add 2 tsp hot oil into the batter to crisp pakoda or you can add a pinch of baking soda.

2) Heat oil in a pan on medium high flame for deep frying. When oil becomes hot, drop spoonful batter in the oil in 5 to 6 quantities at a time. Fry the fritters with spatula. When it turns crispy and golden brown, remove it from the oil using spatula & also drain the excess oil. Place it on absorbent kitchen towel.

3) Make all the fritters batchwise and serve it hot with tomato sauce, Mango Achaar or Coconut Chutney.




Comments