कोबीची भजी
साहित्य:
१) एका भांड्यात चिरलेला कोबी, लाल तिखट, हळद, हिंग, ओवा, बारीक चिरलेली कोथिंबीर व आवडत असल्यास हिरव्या मिरच्यांचे तुकडे घालून मिश्रण सारखे करून घ्या. त्यात आवश्यकतेनुसार चणाडाळीचे पीठ व चवीनुसार मीठ घालून भजी करण्यासाठी पीठ भिजवतो तसे पीठ भिजवून घ्या.
२) एका कढईत तेल तापत ठेवा. तेल तापल्यावर त्यातील १-२ चमचे गरम तेलाचे मोहन पीठात घाला किंवा चिमुटभर खायचा सोडा घालू शकता.
३) गरम तेलात एका चमच्याने ५-६ भजी सोडा व सोनेरी रंगावर तळून साॅस, कैरीचे लोणचं किंवा चटणीबरोबर सर्व्ह करा.
Recipe in English
Ingredients:
Method:
1) In a large bowl or vessel add finely chopped cabbage, red chili powder, turmeric powder, ajwain, asafoetida, finely chopped Coriander, finely chopped green chillies & salt as per taste. Mix it well. Now add gram flour ( besan) & some water to make the batter. Batter should not be thin but of medium thick consistency. Now add 2 tsp hot oil into the batter to crisp pakoda or you can add a pinch of baking soda.
2) Heat oil in a pan on medium high flame for deep frying. When oil becomes hot, drop spoonful batter in the oil in 5 to 6 quantities at a time. Fry the fritters with spatula. When it turns crispy and golden brown, remove it from the oil using spatula & also drain the excess oil. Place it on absorbent kitchen towel.
3) Make all the fritters batchwise and serve it hot with tomato sauce, Mango Achaar or Coconut Chutney.
- ३ वाट्या बारीक चिरलेला कोबी
- २ वाट्या चणाडाळीचे पीठ
- १ टीस्पून लाल तिखट
- १/४ टीस्पून हळद
- १ टीस्पून ओवा
- १/४ वाटी बारीक चिरलेली कोथिंबीर
- चिमुटभर हिंग
- मीठ चवीनुसार
- १-२ हिरव्या मिरच्यांचे तुकडे (ऐच्छिक)
- तळण्यासाठी तेल
१) एका भांड्यात चिरलेला कोबी, लाल तिखट, हळद, हिंग, ओवा, बारीक चिरलेली कोथिंबीर व आवडत असल्यास हिरव्या मिरच्यांचे तुकडे घालून मिश्रण सारखे करून घ्या. त्यात आवश्यकतेनुसार चणाडाळीचे पीठ व चवीनुसार मीठ घालून भजी करण्यासाठी पीठ भिजवतो तसे पीठ भिजवून घ्या.
२) एका कढईत तेल तापत ठेवा. तेल तापल्यावर त्यातील १-२ चमचे गरम तेलाचे मोहन पीठात घाला किंवा चिमुटभर खायचा सोडा घालू शकता.
३) गरम तेलात एका चमच्याने ५-६ भजी सोडा व सोनेरी रंगावर तळून साॅस, कैरीचे लोणचं किंवा चटणीबरोबर सर्व्ह करा.
Recipe in English
Ingredients:
- 3 bowl finely chopped cabbage
- 2 bowl gram flour (Besan)
- 1 tsp Red chili powder
- 1/4 tsp turmeric powder
- 1/2 tsp Ajwain
- a pinch of asafoetida
- 1/2 bowl finely chopped coriander
- 1-2 finely chopped green chilies
- Salt as per taste
- Oil fry frying pakoda
Method:
1) In a large bowl or vessel add finely chopped cabbage, red chili powder, turmeric powder, ajwain, asafoetida, finely chopped Coriander, finely chopped green chillies & salt as per taste. Mix it well. Now add gram flour ( besan) & some water to make the batter. Batter should not be thin but of medium thick consistency. Now add 2 tsp hot oil into the batter to crisp pakoda or you can add a pinch of baking soda.
2) Heat oil in a pan on medium high flame for deep frying. When oil becomes hot, drop spoonful batter in the oil in 5 to 6 quantities at a time. Fry the fritters with spatula. When it turns crispy and golden brown, remove it from the oil using spatula & also drain the excess oil. Place it on absorbent kitchen towel.
3) Make all the fritters batchwise and serve it hot with tomato sauce, Mango Achaar or Coconut Chutney.
Comments
Post a Comment