खमंग काकडी
साहित्य:
- ३ मध्यम आकाराच्या काकड्या
- ३ टेबलस्पून शेंगदाण्याचं कूट
- १/२ चमचा साखर
- १ टेबलस्पून लिंबाचा रस
- थोडीशी बारीक चिरलेली कोथिंबीर
- मीठ चवीनुसार
फोडणीकरिता:
- १ टेबलस्पून तेल
- १/८ चमचा मोहरी
- थोडेसे जिरं
- थोडीशी हळद
- चिमुटभर हिंग
- १ चिरलेली हिरवी मिरची
कृती:
१) काकडीची सालं काढून काकडी बारीक चिरून घ्या.
२) एका भांड्यात चिरलेली काकडी काढून घ्या. त्यात दाण्याचं कूट, साखर, लिंबाचा रस, बारीक चिरलेली कोथिंबीर व चवीनुसार मीठ घालून घाला.
३) एका छोट्या कढईत तेल तापवून त्यात मोहरी, जिरं, हळद, हिंग व हिरव्या मिरचीचेे तुकडे घालून फोडणी करा. तयार फोडणी काकडीच्या मिश्रणात घालून मिश्रण एकत्र करून घ्या.
४) तयार खमंग काकडी/काकडीची कोशिंबीर लगेचच सर्व्ह करा.
Receipe in English
Khamang Kakadi/ kakadi chi Koshimbir/ Cucumber Salad :
Khamang Kakadi is famous salad of Maharastrian Cuisine. Khamang Kakadi is a delicious item and served as a side dish in Maharastrian thali. Cucumber has low calories but it contains many Vitamine's and Minerals and has lots of medicinal values. You can serve it with Masala Rice, Varan-Bhat (Dal-Rice) or Roti.
Ingredients:
- 3 medium sized cucumbers
- 3 Tbsp. peanunut powder
- 1/2 tsp. Sugar
- 1 Tbsp. Lemon juice
- Handful Finely chopped coriander
- Salt as per taste
For tempering:
- 1 tbsp Oil/ Pure ghee
- 1/8 tsp Mustard seeds
- 1/8 tsp Cumin seeds
- 1 chooped green chilli
- 1 pinch of hing (Asafoetida )
- 1 pinch turmeric powder
Method:
1) Peel the Cucumbers & finely chop them.
2) For tempering heat a Oil/Pure ghee in a small pan. Add musturd seeds and as they begin to splutter add cumin seeds, a pinch of turmeric powder, chopped green chilli & a pinch of hing to it. Tempering is ready.
3) In a large bowl, add chopped Cucumber, Peanut powder, Sugar, chopped Coriander, Lemon juice & Salt as per taste. Add tempering to it. Mix it well. Serve Khamang Kakadi immediately.
Note:
For peanut powder dry roast the peanuts (as per your need) into a pan for 5-6 minutes & grind them coarsely into the mixer. If you want you can remove the skin of peanuts, by rubbing it in your palms. While making peanuts powder I never remove the peanuts skin. You can store peanuts powder for 15-20 days outside the freeze.
Comments
Post a Comment