Mawa Pedha/मावा पेढा
रेसिपी आवडली तर लाईक, शेअर, कमेंट व सबस्क्राईब नक्की करा.
*सर्व्हिंग: १५-१६ नग तयार
*करण्यासाठी लागणारा वेळ : २०-२५ मिनिटे ( मावा बनविण्याच्या वेळेव्यतिरिक्त)
- १ लिटर म्हशीचे दूध
- १/४ कप साखर
- २ टेबलस्पून मिल्क मसाला
- १/४ टीस्पून वेलची पूड
- २ टेबलस्पून पीठीसाखर
- २ टीस्पून पिस्त्याचे काप
कृती:
१) एका नाॅन-स्टिक पॅनमध्ये मध्यम आंचेवर दूध उकळत ठेवा. दुध आटवून त्याचा मावा करून घ्या. मावा करतांना तो सतत ढवळत राहा जेणे करून मावा तळाला करपणार नाही.
१) एका नाॅन-स्टिक पॅनमध्ये मध्यम आंचेवर दूध उकळत ठेवा. दुध आटवून त्याचा मावा करून घ्या. मावा करतांना तो सतत ढवळत राहा जेणे करून मावा तळाला करपणार नाही.
२) तयार झालेल्या माव्यामध्ये साखर घालून मिश्रण ३-४ मिनिटे ढवळा. साखर विरघळल्यावर त्यात दूध मसाला व वेलची पावडर घालून मिश्रण २-३ मिनिटे ढवळा. त्यात पीठीसाखर घालून मिश्रण ढवळा.
३) मिश्रण कोरडे होऊन, कडेने सुटू लागल्यावर एका भांड्यात काढून घ्या. मिश्रण थोडेसे कोमट झाल्यावर, तयार मिश्रणाचे एकसारखे छोटे भाग करून त्याचा चपटा गोलाकार करून पेढे करून घ्या. त्यावर पिस्त्याचे काप लावून सजवा.
४) तयार स्वादिष्ट मावा पेढे सर्व्ह करा.
*दुधापासून मावा करायला बराच वेळ लागतो.
*मावा करतांना नॉन-स्टिकची पॅन वापरावी. त्यामुळे मावा तळाशी लागत नाही.
*दूध पूर्ण आटून, मिश्रणाचा गोळा होऊ लागला की, मिश्रण सारखे ढवळावे लागते.
# Mawa Pedha #
Pedha is one of the most loved Indian Sweets. On the occasion of Engagement, Marriage, Naming Ceremony, etc. and even to celebrate success in important exams, Pedha is distributed to share the happiness among relatives and friends. In Ganapati festival, Modak Pedha is offered before the Ganesha as Naivaidya and is distributed as Prasad.
Malai Pedha, Kesar Pedha, Kandi Pedha, Modak Pedha and various flavoured Pedhas are the different varieties of Pedhas available in market. Pedha can be prepared easily at home. Milk, Sugar, Cardamom Powder, etc. are the main ingredients required for preparing Pedha. Today, I have prepared Mawa Pedha at home. It is a very simple recipe. Let's see the recipe of Mawa Pedha.
If you like the recipe, don't forget to like, share, comment and subscribe my blog.
*Serving: 15-16 pieces
*Cooking time: 20-25 Minutes ( in addition to time required for preparing Mawa )
Ingredients:
- 1 liter full fat Milk
- 1/4 cup Sugar
- 2 tbsp Milk Masala
- 1/4 tsp Cardamom powder
- 2 tbsp Powder Sugar
- 1-2 tsp Pistachio Slices (for garnishing)
Method:
1) Heat a non-stick pan. Add full fat Milk in it. Reduce the milk until it turns into Mawa. Stir it continuously so that Mawa would not get burnt out.
1) Heat a non-stick pan. Add full fat Milk in it. Reduce the milk until it turns into Mawa. Stir it continuously so that Mawa would not get burnt out.
2) Now add Sugar in it. Stir it for 3-4 minutes. When Sugar gets dissolved, add Milk Masala & Cardamom powder in it and mix it well. Stir it again for 2-3 minutes. Now add Powder Sugar in it and stir it until Sugar gets dissolved and then the mixture starts to separate from sides.
3) Transfer the mixture into the bowl. Divide the mixture into equal portions. Make a small flat ball and shape it like Pedha. Garnish it with Pistachios slices.
4) Enjoy delicious home made Mawa Pedha.
*Preparing mawa at home is time consuming.
*Always use a Non-stick pan for preparing mawa.
*Once the mixture turns into semi solid form, stir it continuously, to prevent the mixture from burning.
सोपी अणि सुटसुटीत पाककृती
ReplyDeleteधन्यवाद 😊🙏
Deleteमस्त..😊🙏
ReplyDeleteधन्यवाद
DeleteKhup sundar ...
ReplyDelete